Συνέντευξη του Κ. Ροδινό στο περιοδικό Ασφαλιστικό Μαρκετινγκ
Φεβρουάριος 21, 2017
ΣΥ.ΡΕ.Α κοπή πίτας 2017 Photogallery
Φεβρουάριος 22, 2017
Όλες οι δημοσιεύσεις

«Όχι» σε αθέμιτες πρακτικές για τη σύναψη ασφαλιστηρίων από τις τράπεζες

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΕ.Α ΣΕ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο από τον Σύνδεσμο Ρεθυμνίων Ασφαλιστών (ΣΥ.ΡΕ.Α) στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι «αθέμιτες» -όπως τις χαρακτηρίζουν- πρακτικές από πλευράς των τραπεζικών ιδρυμάτων, με στόχο την προώθηση και σύναψη ασφαλιστηρίων με τους πελάτες τους, θέτοντας ακόμη και ως προϋπόθεση, όπως τονίζει ο ΣΥ.ΡΕ.Α, το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.

Με αφετηρία το Δημαρχείο Ρεθύμνου, μπροστά από την Εθνική Τράπεζα τα μέλη του Συνδέσμου ύψωσαν χθες το πρωί πανό με το χαρακτηριστικό μήνυμα «Η ασφάλισή σου είναι επιλογή σου», ενώ μοίρασαν και έντυπα με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματά τους στην ελεύθερη σύναψη ασφαλιστηρίου. Λίγο αργότερα, τα μέλη του Συνδέσμου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα της πόλης, θέλοντας έτσι να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΕ.Α κ. Κωνσταντίνος Ροδινός, στόχος ήταν η ανάδειξη των ζητημάτων που δημιουργούνται στον κλάδο ως αποτέλεσμα των πρακτικών «αθέμιτου ανταγωνισμού» και παράλληλα να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα δικαιώματά που έχει. «Μετά τις καταγγελίες που είχαμε και την άποψη που έχουμε σχηματίσει πάρα πολλοί ασφαλιστές, βλέπουμε πως υπάρχει μεταξύ των τραπεζών μια αθέμιτη πρακτική ανταγωνισμού και με διάφορους τρόπους οι τράπεζες δημιουργούν ζητήματα και στον ίδιο το θεσμό της ασφάλισης αλλά και στους συναδέλφους και τους επαγγελματίες ακόμη περισσότερο» ανέφερε ο κ. Ροδινός.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΕ.Α εξήγησε εκτενώς και τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες θίγουν τον θεσμό και τους επαγγελματίες του κλάδου και τόνισε: «Όταν κάνουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάποιον που έχει πάρει ένα δάνειο, η τράπεζα μπαίνει ενυπόθηκος δανειστής. Η τράπεζα λοιπόν συνεχίζει, και είναι κάτι που έχουμε δει σε πάρα πολλά ασφαλιστήρια, να ασφαλίζει το κεφάλαιο που δίνει. Όταν λοιπόν δίνει για παράδειγμα 100 χιλιάδες ευρώ για ένα σπίτι και η αξία του είναι 200 χιλιάδες ευρώ δημιουργείται το φαινόμενο της υπασφάλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε μια ενδεχόμενη ζημιά 10 χιλιάδες ευρώ είναι η αξία της ζημιάς. Παρά το γεγονός ότι εκείνοι το έχουν ασφαλίσει 100 χιλιάδες ευρώ, από τη στιγμή που δεν είναι σωστά ασφαλισμένο δεν αποζημιώνεται ο πολίτης. Αυτό έχει επιπτώσεις σε όλο το θεσμό γιατί ο κάθε πολίτης έχει τη γενική αίσθηση πως δεν αποζημιώθηκε και πως αυτό σχετίζεται με όλες τις ασφάλειες».

Τα περιστατικά, δεν είναι λίγα και στο Ρέθυμνο, όπως μεταφέρει ο ΣΥ.ΡΕ.Α, τονίζοντας πως οι τράπεζες θέτουν διλήμματα στους καταναλωτές και προωθούν τα δικά τους ασφαλιστήρια. Πολλές φορές μάλιστα θέτουν ως προϋπόθεση, σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, το πλαίσιο της συνεργασίας καθώς και ελαφρύνσεις σε υφιστάμενο δάνειο του καταναλωτή αν και εφόσον συνάψει ασφάλεια στο πιστωτικό ίδρυμα. «Πρόσφατο παράδειγμα είναι πελάτης μου που ήδη είχε συνάψει συμβόλαιο να πηγαίνει στον γκισέ της τράπεζας για να συνδέσει το συμβόλαιό του με πάγια εντολή και να του κάνουν αντιπρόταση για την ασφάλειά του. Επιπλέον, έχουμε δει να πιέζουν τους πελάτες με προϋποθέσεις. Αν για παράδειγμα δεν συνάψουν την ασφάλεια στην τράπεζα, δεν θα μπορέσουν να κάνουν μπλοκ επιταγών ή δεν θα χαμηλώσει το επιτόκιο. Όλα αυτά είναι αθέμιτες πρακτικές» δήλωσε ο κ. Ροδινός.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥ.ΡΕ.Α ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ «ΟΧΥΡΩΣΟΥΝ» ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Ζητούμενο για τον ΣΥ.ΡΕ.Α είναι οι πολίτες να γίνουν «σύμμαχοι» στην προσπάθεια του συνδέσμου και να γνωστοποιήσει τα δικαιώματα που έχουν οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ελευθερία της επιλογής για την ασφάλισή τους οχυρώνοντας έτσι τον εαυτό τους ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές. «Δεν μας ενδιαφέρει να μπει ο κόσμος στη λογική να θεωρεί κακές τις τράπεζες και καλούς τους ασφαλιστές. Θέλουμε να καταλάβει ο πολίτης ότι έχει δικαιώματα. Πρέπει, όταν μπαίνει σε μια τράπεζα και ο εκάστοτε υπάλληλος του υποδεικνύει τι πρέπει να κάνει να καταλαβαίνει ότι οφείλει και ο ίδιος να ζητάει κάποια στοιχεία, όπως είναι το πιστοποιητικό «Άλφα» που είναι από την τράπεζα της Ελλάδος, ένα πιστοποιητικό που δίδεται σε αυτόν που είναι πιστοποιημένος ασφαλιστικός σύμβουλος και να μην μπαίνει σε διαδικασία να πιέζει τον πελάτη με τους τρόπους που προαναφέραμε».

Σε σχετικό ενημερωτικό έντυπο που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και μοίρασε χθες στους διερχόμενους πολίτες ο ΣΥ.ΡΕ.Α στη διάρκεια της κινητοποίησης, επισημαίνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αγαπητέ Καταναλωτή –Ασφαλισμένε,

Η ασφάλιση της περιουσίας σου, της επιχείρησής σου ή της υγείας σου είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη συμβουλή και πρέπει να δίνεται μόνο από τον ανάλογο επαγγελματία. Τα τραπεζικά ιδρύματα προωθούν συχνά μέσω υπαλλήλων τους ασφαλιστήρια συμβόλαια ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες συμβάλλονται. Οι υπάλληλοι αυτοί οφείλουν να κατέχουν ειδικό πιστοποιητικό γνώσεων. Ζήτησέ το! Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση κάποιας άλλης αναγκαίας για εσένα τραπεζικής συναλλαγής. Στην περίπτωση που η δανειακή σου σύμβαση επιβάλλει την ασφάλιση, τότε δικαιούσαι να αναζητήσεις όποια ασφαλιστική εταιρεία επιθυμείς μέσω όποιου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή επιλέξεις, αναζητώντας προς το συμφέρον σου τις καλύτερες καλύψεις με την καλύτερη δυνατή τιμή. Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απορρίψουν τα ασφαλιστήρια που τους παραδίδεις, όπως δεν έχουν και κανένα δικαίωνα να χρεώνουν έξοδα για τη μελέτη τους, όπως καταχρηστικά κάνουν. Εάν απορρίψουν το ασφαλιστήριό σου ζήτησέ τους έγγραφη αιτιολόγηση. Κατήγγειλε στην τράπεζα της Ελλάδος και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάθε αθέμιτη και πιεστική πρακτική που χρησιμοποιούν. Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να επιβάλουν ως προϋπόθεση για καμία τραπεζική συναλλαγή, την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας που συνεργάζονται. Όταν συμβαίνει αυτό αρνήσου το και κατήγγειλε το!

Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν την πρόσβαση που διαθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό σου καθώς και τη γνώση του υπολοίπου του λογαριασμού σου, για να προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμίευσης ή επένδυσης, χωρίς να έχουν έγγραφη συγκατάθεση για τη χρήση αυτής της πληροφορίας. Όταν τα τραπεζικά ιδρύματα προωθούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εκτελούν διαφορετική εργασία από την τραπεζική τους λειτουργία. Εκτελούν την εργασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, χωρίς αυτή να αποτελεί το βασικό τους γνωστικό αντικείμενο και στερούν την εργασία από τον ασφαλιστή σου, που είναι ο μόνος που θα σου εξασφαλίσει το καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης με το οικονομικότερο κόστος. Και το κυριότερο, δεν θα σου γυρίσει την πλάτη τη στιγμή που θα τον χρειαστείς. Θα είναι πλάι σου και θα διεκδικεί τη δίκαιη απαίτησή σου».

Ο ΣΥ.ΡΕ.Α

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Σύνδεσμος Ρεθυμνίων Ασφαλιστών ιδρύθηκε το 1994 και παρέμεινε ενεργός έως το 2008. Ήταν ο πρώτος Σύλλογος της Ελλάδος μαζί με τον πανελλήνιο Σύλλογο Ασφαλιστών, ενώ οι εκλογές του Οκτώβριο το 2015 που πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου σηματοδότησαν την επαναδραστηριοποίησή του. Στόχος του συνδέσμου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μελών και η αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματος καθώς και η ενημέρωση του κοινού στον κλάδο της ασφάλισης και η μεσολάβηση για την επίλυση προβλημάτων για ασφαλιστές και ασφαλισμένους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: Goodnet.gr

ΣΥΡΕΑ NEWSROOM
ΣΥΡΕΑ NEWSROOM
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1994. Ο σύνδεσμος έχει σκοπό και στόχο την προάσπιση των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών και την αναβάθμιση του κύρους του επαγγέλματός μας. Παράλληλα με τους σκοπούς αυτούς μέλημα μας είναι η σωστή ενημέρωση του κοινού στο κλάδο της ασφάλισης και η μεσολάβηση μας στην επίλυση καίριων προβλημάτων τόσο για τους ασφαλιστές όσο και για τους ασφαλισμένους.